Očkování a základní péče o teddíky

31.10.2009 10:09

Očkování

                  -pokud je Váš králíček mladší než 10 týdnů, zajděte s ním v 10. - 12. týdnu na první očkování.

                  -pokud je již starší než deset týdnů, nechte ho přeočkovat v termínu, který Vám řekneme.   

Prevence (neboli obecné předcházení nemoci)

                 –každých půl roku nechte králíčka očkovat proti moru a myxomatóze (obě tato onemocnění jsou pro králíčka téměř vždy smrtelná, proto na něj raději nezapomínejte).

                  -kontrolujte drápky králíčka, příliš dlouhé drápky se musí zkrátit, ale to můžete klidně nechat na svém veterináři. 

                 -pravidelné zabrušování hlodavých zubů je také velmi důležité, aby zuby nepřerůstaly a nebránily králíčkovi jíst, proto dávejte králíčkovi větvičky z ovocných stromů, tvrdý chléb (průmyslově vyráběný minerální kámen není až tak vhodný, ale pokud nemáte jinou možnost...

                -Teddy je dlouhosrsté plemeno a proto je nutné králíčka česat (minimálně dvakrát měsíčně, pokud je horší srst i vícekrát), aby srst neplstnatěla (k tomu je vhodný kovový hřeben). Pokud pravidelné česání stejně nezabraňuje plstnatění a Vy si už nevíte rady, můžete králíčka jednoduše ostříhat. Na léto je to pro králíčka i pohodlnější. Nebojte se, srst opět naroste a většinou bývá i v lepší kvalitě než předtím.

               -králíček potřebuje pohyb, ať už v podobě výběhu po místnosti nebo alespoň vyhrazené části pokoje, kříž jsou ovšem kabely, na ty opravdu pozor, králíčci si o ně rádi brousí zoubky :-), v létě jej můžete brát třeba i na zahrádku, louku atd.

 

—————

Zpět